Zwemmen in ijskoud water

Harry wees mij op een artikel op dokterdokter.nl over zijn buitenzwem avonturen. Het artikel start zo:

Buiten zwemmen in weer en wind. Zelfs als het vriest. Waarom doen mensen dat? En is het niet gevaarlijk?

‘Ik was altijd een enorme koukleum. Maar ik wilde graag mijn grenzen verleggen’, vertelt triathleet Harry Boerma. Hij zwom het afgelopen jaar 2 keer per week in een natuurgebied vlakbij Utrecht, de Maarsseveense Plassen. Ook in de herfst en in de winter. ‘Op de koudste dag was het -3 graden, het water was 5,5 graden. Op de ondiepe Molenpolder werd toen al geschaatst.’

Thermometer
Via een kennis kwam Boerma in contact met een groepje mensen dat het hele jaar door buiten zwom. Een van hen had MS. Een ander was al 81 jaar. ‘Ze leerden me dat je het kunt volhouden als je minimaal 2 keer per week zwemt. En als beginner zwem je niet langer dan de watertemperatuur in minuten. Bij 15 graden zwem je dus 15 minuten.’ Een thermometer en waterdicht horloge behoorden daarom tot zijn basisuitrusting.

Euforie
Boerma startte in augustus, met ijzeren discipline. Maar het was niet altijd makkelijk. ‘Vooral als het regende en je moest dat roteind fietsen voor een paar minuten koud water. Maar ik wist dat daarna de euforie kwam. Soms dacht ik wel eens: ik ga er echt niet in! Maar omdat de anderen het wel deden, ging ik toch.’

Het hele artikel kun je lezen op dokterdokter.nl