De historie van de triathlon

Triathlon is een Grieks woord: “tri” betekent drie en “athlon” betekent wedstrijd. Een triathlon is dus een sportactiviteit die uit drie wedstrijden bestaat. De triathlon is ontstaan in 1978 toen enkele vrienden in een bar op Hawaii zich af vroegen welke sport het zwaarste zou zijn. Zwaar in de zin van: het meest uitputtend voor het uithoudingsvermogen. In het gesprek aan de bar ontstond het idee om de drie belangrijkste wedstrijden op Hawaii achter elkaar te beoefenen. Het avontuur was, te kijken of dat vol te houden was. Deze evenementen waren:

* de waikiki rough water zwemwedstrijd over 3,8 km,
* de wielerwedstrijd van Oahu over 180 kilometer en
* de marathon van Honolulu over 42,192 meter.

Zo ontstond de triathlon. Deze klassieke afstand wordt aangeduid als de Lange Afstand Triathlon. Omdat deze afstand zo groot is kunnen alleen goed getrainde atleten aan deze wedstrijd deelnemen. Doordat de triathlon inmiddels verschillende onderdelen, afstanden en leeftijdscategorieën kent, is de sport voor iedereen toegankelijk geworden. Ongeacht of je jong of oud, man of vrouw, prof of amateur bent.

Meer info over de geschiedenis van de triatlon via wikipedia.