Trainen en afvallen moeilijk?

Vraag: Ik train 4-5 keer per week en eet over het algemeen redelijk gezond. Ik zou graag gewicht verliezen, maar ik word niet lichter. Wel merk ik dat mijn lijf iets strakker wordt. Klopt het dat spieren meer wegen dan vet en dat ik daarom niet afval?

Antwoord: Het is natuurlijk frustrerend dat je niet afvalt als dat ook een doel van sporten is. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waarom je niet afvalt. Allereerst bouw je spieren op door het sporten en spieren wegen meer dan vet. Je kunt wat gewicht aan vet zijn kwijtgeraakt zonder dat je dat ziet op de weegschaal. Je hebt er spieren voor in de plaats gekregen. Je merkt dan bijvoorbeeld aan je broeken dat ze iets anders en/of ruimer zijn gaan zitten. Je lijf kan dus inderdaad wat strakker zijn.

Wanneer je je eetpatroon niet hebt aangepast, kan het goed zijn dat je onbewust meer bent gaan eten omdat je door sporten ook meer trek krijgt. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die een paar keer in de week sporten op een ander moment in de week wat meer rust pakken. Het netto-effect in energieverbruik wordt dan lager.

Als je 5 uur per week sport en niet die extra rust pakt, kun je dagelijks ongeveer 200-300 kilocalorieën extra eten. Dat is ruim een boterham met kaas, of twee glazen wijn met een handje chips. Om wekelijks een halve tot een hele kilo af te vallen zul je echter 500 kilocalorieën per dag minder moeten eten. Wanneer je wilt afvallen, kun je daarom het best én meer gaan sporten én je eetpatroon aanpassen.

3 berichten bij “Trainen en afvallen moeilijk?

 1. De spiegel is ook een goede richtlijn. Misschien daalt het vetpercentage. Echter, door de toename van siermassa heeft de weegschaal wat anders weer. Neem foto’s en vergelijk deze.

 2. hallo

  Ik train(de) 4 a 5 x per week
  ik ben van 18 juni tot 18 july op vakantie gegaan naar suriname. Ik heb niet veel gedaan aan sport alleen batminton 4/5 x. toen ik terug kwam ging ik naar de training. Mensen zeiden toen dat ik ben afgevallen en ik dacht bijme zelf..oke…
  .iemand zei; ik zie het in je gezicht, het is smaller geworden. dus toen ik thuis kwam ben ik op de weegschaal gaan staan ik woog amper 68:S terwijl voordatik op vkantie ging schommelde tussen 68.5 en 71.0 kg
  vandaag in de ochtend ben ik weer op de weegschaal gaan staan en woog 67:S meeste mensen zouden blij zijn als ze zagen dat ze een paar kilo’s zijn kwijt geraakt maar ik maak me zorgen omdat ik vooral een werper ben (kogel/discus) en ik ben bang dat ik spiermassa ben kwijt geraakt en dat het nadelige gevolgen kan hebben voor mijn prestaties:( het kan natuurlijk ook vet verbranding zijn (wat ik trouwens niet denk)waardoor ik minder weeg want de zon was immens fel daar. Ik zweette voordurend. Maar mijn vraag is dus kan je in een maand tijd spiermassa kwijt raken ofheb ik gewoon veel vet verbrand door de warmte daar?
  ps.:
  vereniging: av sparta (Den Haag)
  ik ben 15 (bijna 16)) 24 sept. 1994

 3. Een spiegel is in ieder geval betrouwbaarder dan de mensen om je heen!
  Wanneer je een maand niks doet is de kans inderdaad aanwezig dat er wat spiermassa verdwijnt. Maar dat zal nooit meerdere kilo’s zijn.
  Daarnaast verbrand je geen extra vet door de warmte. Een hogere temperatuur zorgt er eerder voor dat je minder doet en daardoor minder energie verbruikt. Misschien kun je je vetpercentage in de gaten houden door het af en toe te laten meten met een tang. En let verder op hoe je kleding zit. Je lievelingsspijkerbroek is een betrouwbaarder ijkmiddel dan je omgeving die suggereert of je afgevallen bent!

Comments are closed.