Eredivisie: Enschede (heren)

Afgelopen zondag hebben de heren van het eredivisieteam de eerste strijd gestreden. Het Hellas herenteam in Enschede bestond uit Dirk Wijnalda, Peter Vocking, Merijn Ellenkamp en Ferdinand Oldeman. Na de startlijsten van te voren uitgebreid bestudeerd te hebben is de conclusie dat er een sterk startveld opgesteld staat. Het Hellas herenteam schatten we zelf tussen plek 8 en 15 in (van de 22 teams), het niveau ligt dicht bij elkaar. Het streven wordt om uiteindelijk een top 10 plek te behalen. ‘s Ochtends aangekomen hebben we nog tijd om met het team het parcours te verkennen en de stayervolgorde wordt hierbij voor de middag alvast bepaald. Daarna dient snel ingecheckt te worden en alles klaargezet te worden voor de start.

In de ochtendserie dient ieder teamlid individueel een soort mini kwalificatie triathlon af te leggen die bestaat uit: 175 m Zwemmen, 7,4 km fietsen en 2 km lopen. Op basis van deze tijden zal de startvolgorde bepaald worden, waarbij de snelste 7 teams in de zogenaamde finale starten met de werkelijke tijdsverschillen. Hieronder de uitslagen van de individuele triathlon:
Dirk Wijnalda: 23:01
Ferdinand Oldeman 23:10
Peter Vocking 23:40
Merijn Ellenkamp 23:44
Dit resulteerde in de kwalificatietijd van 46:47 (tijden opgeteld gedeeld door 2) en was de 11e kwalificatietijd. Op iets meer dan een minuut afstand van plaats 5 en plaats 15 zat weer meer dan 1 minuut achter ons. In de middag kon dus alles nog gebeuren.

De middagserie bestond uit 475 m zwemmen, 18,5 km fietsen en 5 km lopen. We gingen van start met het zwemmen, hierin was Merijn onze stuwende factor. Na net iets meer dan 7 minuten klommen we het zwembad uit en zijn we zo snel mogelijk de fiets op gesprongen. Eenmaal op de fiets ging de Hellas trein zeer snel over het parcours met lange aflossingen van Peter en Dirk werd het tempo hoog gehouden. Na iets meer dan 27 minuten reden we het parc fermee in om snel naar de loopschoenen te wisselen. De tactiek in de middag was dat Peter en Ferdinand voorop liepen zodat Dirk makkelijk kon afwisselen wie hij ging duwen. Merijn ging het eerste stuk nog mee maar zag dat we soepel liepen en moedigde ons daarba nog fanatiek aan.
We eindigen de middagserie in 55:40 wat de 13e tijd was. Echter waren er vier teams sneller die achter ons stonden, waarvan er drie ons voorbij gingen in de eindstand. Hoewel we nog wel sneller waren dan twee teams die voor ons stonden, haalden we die net niet in. Eén team bleef zelfs slechts 1 seconde voor ons. Dit resulteerde in een 14e plaats. Met 5 teams voor ons die binnen 1 minuut en 3 seconden lagen ligt het allemaal dicht bij elkaar.

Uiteindelijk kunnen we tevreden terugkijken op deze mooie dag. De volgende stop van de Eredivisie triathlon is het NK Sprint in Groningen op 17 juni 2012 waar we ons uiterste best doen om dichter bij de top 10 te komen. In Groningen zijn voor het Hellas herenteam voorlopig opgesteld Bart van der Wal, Merijn Ellenkamp, Ron Band en Ferdinand Oldeman.