Eredivisie: Groningen (dames)

Het dames Eredivisie-team van Hellas sloot de eerste wedstrijd van de Eredivisie Triathlon bij de team triathlon in Enschede af met een 3e plaats. Het doel van het Hellas damesteam is een podiumplaats binnen de Eredivisie Triathlon. Gaat het lukken om binnen de top-3 te blijven? Ruim een maand later op zondag 17 juni is de tijd voor de tweede wedstrijd binnen de Eredivisie Triathlon competitie: Speedman NK Sprint in Groningen. De opstelling voor de wedstrijd is Jony Heerink, Sione Jongstra, Monica Gorska en Jolien de Klein.

In de week voorafgaand aan de wedstrijd worden de laatste wijzigingen doorgegeven. De wedstrijd voor de dames start zodra de laatste heer van het fietsparcours af is, dat betekent dat de starttijd geschat wordt tussen 16:15 en 16:30. Om 16:00 gaan de eerste dames richting de zwemstart, hoewel het nog wel een half uurtje kan duren voor het startschot valt. Het water is 16°C koud, dus ik besluit te wachten tot er meer bekend is over de starttijd. “Nog 15 minuten tot de start” galmt door de speakers, tijd om in te zwemmen. Niet veel later wordt de bombastische Eredivisie-tune gestart en na een paar lange secondes volgt het startschot. We zwemmen 1 ronde van 750m in de Ruskenveenseplas. De eerste dame komt na 9 min uit het water. Sione en Jony komen als eerste Hellas-dames uit het water, gevolgd door Monica en ikzelf. Ik zie Monica voor mij in het parc-ferme rennen. Snel wisselen, denk ik, dan kan ik samen met Monica fietsen, het is immers een stayertriathlon. Maar bij mijn fiets zie ik dat mijn spullen zijn gevallen, ik raap mijn helm, bril en startnummer bij elkaar en spring op de fiets. Ik kijk achterom. Niemand voor me of achter me, ik fiets alleen! Terug laten zakken om bij een groep te komen of aanzetten? Ik zet aan, ik haal een paar dames in maar pas aan het einde van de tweede ronde vind ik een paar meiden om samen mee te fietsen. In de 3e en 4e fietsrondes wordt aardig samengewerkt. In de 5e ronde fiets ik op kop, maar die wordt niet meer overgenomen, ook niet als ik vertraag. Wat scheelt het enorm om in een groep te fietsen!

Terug in het parc-ferme wordt ik aangemoedigd door de Hellas-heren. Op verschillende plekken van het fiets- en loopparcours staan supporters: Tritanen, de mannen van Step one Borne, Helassers, waaronder Vasco plus camera en zelfs de verzorgingspost moedigen me aan. Het loopparcours gaat over 4 rondes, iedere ronde bestaat uit een brug op en af rennen. Ik wordt nog gelapt door mijn supersnelle teamgenoten Jony en Sione, die als een duo over de finish komen en respectievelijk op de 6e en 7e plaats eindigen op het NK Sprint, goed voor een 4e en 5e plaats in de Eredivisie uitslagen, en bovendien allebei een NK-titel rijker! Samen met de 12e plek van Monica en een 26e plek van mij, is het totale puntentotaal van 47 punten voor het Hellas damesteam goed voor een 2e plek bij de Speedman Groningen en een verschuiving van de 3e plaats naar de 2e plaats in het damesteam klassement van de Eredivisie Triathlon.

De volgende wedstrijd is de stayertriathlon in Stein op zaterdagavond 23 juni met Monica, Jony, Martine en Jolien. Onze topper Sione is dan ook in Limburg. Niet voor de Eredivisie, maar voor het NK Wielrennen. Kunnen we zonder Sione onze tweede positie in het klassement vasthouden? Kom je ons aanmoedigen in Stein?