Hellasdames pakken winst in eerste wedstrijd eredivisie

UT Triathlon 2013 Op zaterdag 11 mei vond de 28e UT Triathlon plaats waar veel Hellas-leden aan de start stonden.

De Hellasdames (Sione, Jony, Linda en Monica) wisten de eerste prijs in de wacht te slepen.
Op het podium was ook May te vinden op de derde plek met het team van Xendurance.

De heren (Dirk, Ferdinand, Peter en Ron) finishten op een keurige elfde plek. Verder kwamen Merijn, Marijn en Pieter nog in actie voor Trimates, met een 13e plek.

Wedstrijdverslag

Linda heeft ook direct verslag gedaan van de prestatie van het damesteam:
Het is zaterdagochtend 11 mei, 6:00. Korte douche, welke niet de laatste zal zijn van deze dag, sportkleding aan, banden oppompen en de laatste spullen in de auto leggen. Broodje en een thermosfles met thee in de auto en op naar Jony. Ik sta verbaasd van de vele mensen die al op straat lopen, ‘ben ik niet te laat?’. De eerste zenuwen beginnen al te komen…
Jony staat netjes klaar en we kunnen naar Enschede. Het is droog, zou het zo blijven vragen, we ons af. Met twee ietwat zenuwachtige dames in de auto die daardoor niet kunnen stoppen met praten, zijn we al snel op de plaats van bestemming.

Het staat vol met tenten van diverse Eredivisieteams, waarbij die van Team4Talent de meest opvallende is.Tussen de vele mensen die reeds zijn gearriveerd spotten we Monica die ons team heeft ingeschreven. Niet veel later komt ook Sione en kunnen we het parcours verkennen. Als enige nieuweling in het team ben ik tevens de enige die het parcours niet kent. Het zijn maar korte rondes, slechts 3,75km. Zelfs voor een vrouw is dit parcours nog wel te onthouden, dus na drie rondes houden we het voor gezien.

Ondanks dat we ruim de tijd hadden (2 uur voor de start), vervelen we ons geen moment en hebben we alle tijd nodig om alles klaar te zetten, te plassen, ideeën uit te wisselen, te plassen, bij te kletsen en weer… te plassen.

Het idee van de team triathlon is dat je ‘s ochtends individueel een 1/16 afstand aflegt en de teamtijd is bepalend voor de starttijd in de middagserie. In de middag start je als team met een 1/8. Als nieuweling start ik al eerste van het team, gevolgd door Monica, Jony en Sione, die echt als allerlaatste moet starten van het gehele damesveld.

Iedereen heeft moeite met de keerpunten onder de lijnen door, gelukkig is het maar 175 meter! De wissels zijn essentieel op deze korte afstand. Achteraf blijkt dit in ons team aardig goed te gaan. We zijn allemaal maximaal gegaan, wat heeft geresulteerd in 3 Top10 tijden met als hoogtepunt een 3e podiumplaats voor Sione! Dit betekent een garantie voor de finale, verrassend genoeg blijken we zelfs een tweede plek te hebben.

Na een welverdiende douche, begint het lange wachten in de kantine. Tussen de patat en bierluchten genieten wij van onze sportdrank en krentenbollen. Ondertussen hebben wij veel medelijden met de recreantenteams. Het is behoorlijk gaan regenen en we zien vanuit de kantine alle teams voorzichtig de bochten door kruipen.

We vergelijken alle tijden die inmiddels op MyLaps staan en komen tot de conclusie dat we 10 seconden achter team TBB starten en Groningen 30 seconden na ons. Positie behouden is daarom het belangrijkst besluiten we. Na wat tactieken te hebben doorgesproken maken we ons weer klaar voor onze eigen serie. De zon begint te schijnen, waardoor we weer meer zin krijgen en uit onze lunchdip komen.

utt-2013-fietsen Het water is lekker warm (23 graden). De eerste tactiek bij het zwemmen is de volgorde: ik voorop met de moeilijke taak om constant te blijven zwemmen, achter mij Jony, gevolgd door Monica en Sione. De 10 seconden starten na TBB lijken eindeloos te duren, maar dan mogen ook wij beginnen. Ik merk dat iedereen goed blijft aansluiten en besluit daarom bij de start van baan 9 het tempo wat te verhogen. Dit is een lastige beslissing, want je kunt niet overleggen en als er een gat valt, kost dit veel energie voor iedereen. Gelukkig zie ik dat iedereen aangesloten blijft. Dit geeft een goed gevoel voor de rest van de wedstrijd!

De wissel gaat in tegenstelling tot de ochtendserie niet vlekkeloos, maar we zitten uiteindelijk op de fiets. Door het natte parcours gaan de bochten niet lekker en komen we ook niet in een goed ritme. Dit is wel wat frustrerend als je hoort dat TBB op slechts 15 seconden voor je rijd. Monica geeft alles wat ze nog heeft op de laatste ronde op de fiets, zij zal namelijk de 4e loper worden en helpt het team de benen te sparen. Na de wissel geeft ze dan ook aan zelf iets rustiger verder te lopen en ons te laten gaan.

utt-2013-lopenHet lopen is spannend. Allereerst omdat we TBB nergens meer zien. Als we hen zien fietsen, beginnen wij te twijfelen aan het aantal fietsrondes. Fietsen zij nu te veel, of wij te weinig? Al snel zien we Groningen in de verte achter ons en besluiten we dat wij het goed hebben gedaan. Maar… Dat betekent dat we eerste kunnen worden! Sione gaat van enthousiasme harder lopen, terwijl ik met hangen en wurgen erachteraan probeer te hobbelen. En, komt Groningen nu dichterbij? Jony helpt mij door mij voor langere tijd in de rug te duwen. Het enthousiasme van het publiek bij de laatste doorkomst helpt mij de pijn nog eens te verbijten en de laatste ronde het tempo vast te houden. Dan zien we de finish, met z’n drieën naast elkaar, handen vast en lachend naar de camera komen we als eerste damesteam over de streep!

48 seconden later komt Groningen en 2 minuten daarna het Xendurance team lange afstand. Ook Monica komt vlot over de finishlijn en viert de overwinning met ons mee. Team TBB wordt uiteindelijk 6e, het extra rondje heeft hen kostbare punten voor de Eredivisie gekost.

Al met al hebben we een goede teamprestatie neergezet. Door de variëteit aan talenten op de verschillende onderdelen hebben we kunnen laten zien dat de breedte van het team heel belangrijk is, zonder als individu op de hoogste trede te staan.

Nu op naar Amsterdam!

Uitslagen

Uitslag dames
Uitslag heren

Ochtendserie teams

utt-2013-derde-prijs Naast de eredivisieteams kwamen er uiteraard nog meer triatleten van Hellas in actie. Bij de recreanten wisten Kristine, Lobke, Ann en Floortje een podiumplek in de wacht te slepen met team “Blondje NogEenRondje”.

Naast dit team kwamen er nog twee damesteams (Ida, Iris, Linda, Jolien en Maike, Eline, Lourain en Emma) en drie herenteams (Koen, Mark, Peter, Marcel en Wibo, Aram, Remko, Jeroen en Bart, Arie, Chris, Rik) in actie.

Uitslagen ochtendserie

Uitslag dames
Uitslag heren

Met dank aan Andre Kwakernaat voor de podiumfoto.