Eredivisie wedstrijd in Stein door Ferdinand Oldeman

Na een superstart in Weert en een degelijke uitslag in Amsterdam was het zaak om onze 13e plek te verdedigen en hopelijk nog iets te stijgen. Coach Gert geeft vlak voor de race nog enkele aandachtspunten mee aan iedereen om de puntjes op de i te zetten.
Na vorig jaar een paar keer uit de fietsgroep gewaaierd te zijn, was de focus voor mij dit jaar in de fietsgroep blijven en voorin attent mee koersen. Dit betekende ook dat ik wat meer kopwerk deed. Na Weert en Amsterdam ging dit vrij goed, alleen was het looponderdeel erna elke keer teleurstellend. Nu wilde ik in Stein proberen om A in de fietsgroep te blijven en B minder kopwerk te doen zodat het lopen beter gaat. Dit was precies wat Gert me ook meegaf.

Hellas, 2014, Eredivisie, Stein
Hellas mannen klaar voor actie!

Zwemmen en fietsgroepen
Bij het zwemmen kwam Rik zoals verwacht van ons als eerste uit het water (10.41), helaas mistte hij net de aansluiting met fietsgroep 2 en duurde het even voordat fietsgroep 3 eraan kwam. Daarna kwam ik uit het water (12.02) en dacht meteen aan wat Gert zei doorlopen in de wisselzone. Tijdens het zwemmen herkende ik enkele pakjes en zat ik te gissen wie het was, maar dat blijft toch lastig. Met een goede wissel zo snel mogelijk de fiets op. Ik zag in de verte een groepje formeren en voor ik het wist zat ik ook in een groep. Achteraf gezien was dat fietsgroep 3 en konden we er niet bijkomen maar liepen ze langzaam weg. Achter mij kwam Dirk (12.33) uit het water die in de fietsgroep achter mij zat. Daarna kwam Arie (13.48), die gelukkig met iemand anders samen kon fietsen.
Zoals de laatste wedstrijden gebruikelijk zit iedereen van het team in een andere fietsgroep. In Amsterdam kwam Dirk nog bij me in de fietsgroep, dit keer wisten we met een beetje voorsprong te wisselen. Ik wisselde vrij goed en kwam als 3e van de fiets af.

Lopen lopen lopen
Ik had me voorgenomen om gewoon hard weg te gaan bij het lopen, en in het begin liep ik vooraan van onze fietsgroep. Op het heen en weer stuk in het begin hoorde ik Rik me aanmoedigen (had hem niet gezien). Daarna zag ik de groep achter me ook het loopparcours opkomen, had Dirk niet gespot maar hij zat er ook bij. Bij het langslopen van de finish hoorde ik de speaker Dirk omroepen en wist ik dat hij niet ver meer achter me zat. Ongeveer 1,5 km voor het einde haalde hij me in. Aan het eind kon ik zelfs nog een atleet uit een voorgaande groep inlopen. Dit was precies omgekeerd als het verloop bij het looponderdeel in Amsterdam. Eindelijk is het me gelukt om het principe ‘plan the race’ en race the plan’ uit te voeren. Hoewel het op de fiets soms moeilijk was om niet teveel op kop te fietsen.

Stand
Erg blij met het resultaat en als team zijn we 14e geëindigd net 1 puntje voor nummer 15 en hiermee onze 13e plek overall nog weten vast te houden. We staan nu redelijk stevig op plek 13 met nummer 10 nog in het vizier (5 punten verschil). Nummer 14 staat 4 punten achter ons en nummer 15 9 punten. Daarachter begint het degradatiegevecht tussen de teams.

37. Rik Linssen 1.11.43
38. Dirk Wijnalda 1.11.46
45. Ferdinand Oldeman 1.12.25
75. Arie Nimberg 1.18.32