Een kijkje achter de schermen van het Hellas supporter geweld in Zurich – door Emma Grijsen

Er is in de afgelopen jaren aardig wat ervaring opgebouwd met het aanmoedigen van Hellas triatleten bij de halve en hele afstand. In Kopenhagen 2014 is er een goede basis gelegd voor het aanmoedigen van clubgenoten op de hele afstand. Het spreekt voor zich dat de atleten goed voorbereid zijn, maar ook een supporter haalt niet zo maar met succes de finish. Met de volgende 10 punten ben je als supporter goed voorbereid en wordt je zonder problemen een top supporter!


1. Bereid je voor in het thuisland
Maak van te voren een lijst met zaken die je nodig hebt op locatie voor het aanmoedigen. Neem indien mogelijk spullen alvast spullen mee uit Nederland, denk hierbij aan spullen voor het maken van spandoeken en het verven van het wegdek zoals verf, kwasten, etc. Maar ook je electronica, (smartphone, camera, reservebatterijen) dienen in orde te zijn. En niet te vergeten een lekkere stoel! Mede dankzij de dubbel check, van Kopenhagen supporter Thijs, zat het met ons lijstje wel goed.

Hellas_IronMan Zurich_4

2. Verras de atleten met spandoek en aanmoedigingen op het wegdek
Voor het aanmoedigen op de wedstrijddag moeten keuzes gemaakt worden, als supporter kan je niet op álle plekken op het parcours zijn. Wel kan je net die heuvel waar je niet staat aankleden met een spandoek of kreet op het wegdek. Reserveer tijd om in de nachtelijke uurtjes een spandoek te plaatsen en die super yell op het wegdek te kladden. In Zurich leidde dit zelfs tot gesprek onder de atleten tijdens de wedstrijd (‘was dat jouw naam daar op het spandoek?’). Oh, en kijk even de regels na niet alles mag altijd. Zo wilden wij niet gepakt worden door de Zwitserse Polizei bij het bekladden van het wegdek op de vrijdagavond. Maar een beetje spanning maakt het aanmoedigen extra leuk!

Hellas_IronMan Zurich_3

3. Ken het parcours
Niet alleen de atleten moeten op de hoogte van het parcours zijn: ook jij!
Denk na over:
– Welke punten komen ze vaak langs?
– Wat zijn de zware punten waar een extra HUP het verschil maakt?
– Waar moet je voeding of drinken aangeven aan de atleet?
– Vergeet ook niet je logistieke voorbereiding! Hoe verplaats je je van de ene plek naar de andere?

4. Dagplanning
Onze dagplanning was snel gemaakt: aanwezig bij de zwemstart, eerste meters fietsparcours, aanmoedigen bij de een na laatste klim bij het fietsen en dan naar de verzorgingsposten bij het lopen. Communiceer deze planning ook met de atleten zodat ze weten waar ze je in ieder geval kunnen verwachten.

5. Wees altijd scherp en attent!
Afhankelijk van de afmetingen van het evenement gebeurd er heel veel en zijn er heel veel atleten. Een van de atleten missen en een aanmoediging moeten laten schieten is totaal niet wenselijk! Het geeft onrust, zowel bij de supporters als de atleten en is ook net jammer voor iedereen.
In Zurich misten wij Linda bij de zwemstart. Gespannen stonden we bij de uitgang van de wisselzone: is ze nu wel of niet uit het water? Komt ze er zo aan op de fiets?

6. Richt je smartphone in
Zorg ervoor dat je smartphone handig ingericht is: denk aan de wedstrijdapp en snelkoppelingen naar de belangrijkste internetpagina’s. Overleg met de atleten hoe de wedstrijddag er uit ziet. Stem verwachte doorkomsttijden en verwachtingen af. Voor de zes Hellassers aan de start in Zurich konden wij een goede inschatting maken zowel qua tijden als van wat ze wel en niet wilden. De één wel wat aangeven, de ander niet, etc. Ook wij hadden een wedstrijdplanning voor 19 juli!

Hellas_IronMan Zurich_1

7. Zorg voor veel social media updates
Foto’s, status updates, locaties doorgeven. Tijdens de wedstrijddag zit de duim van de supporter aan de smartphone gekleefd. Het wisselen van telefoon en zorgen voor power chargers is nodig bij deze lange afstand. Voor Zurich was er dit jaar weer een mooie Facebook pagina. En met minder atleten, maar meer volgers en activiteit was deze pagina een groot succes. Met het posten van updates op bijv. Facebook krijgt het thuisfront mee wat er allemaal gebeurd. En de atleten kunnen de pagina met de voetjes omhoog de volgende dag nog eens bekijken. Dus zeker doen!

8. Verzorg jezelf
Neem voldoende eten en drinken mee voor de lange dag langs het parcours. Pasta salade, een lekker drankje en fruit hebben ons op de been gehouden in Zurich. In principe heb je voldoende tijd om te eten en drinken, de ogen zijn echter bijna de hele dag ophet parcours gericht, turend naar een bekende atleet. Goed eten en drinken wil er dus wel eens bij inschieten, maar ook een supporter moet de finish halen!

Hellas_IronMan Zurich_5

9. Na de finish
Ook na de finish moet de supporter scherp zijn. Na een dag op het parcours heeft de atleet zijn belevingen nog niet kunnen delen en wil dit uiteraard graag! In Zurich hebben we onder het genot van een stuk pizza is er in bij gekletst op het evenemententerrein met onze toppers!

10. Vergeet niet te genieten!