Hellas Loopboost Update door Niels-Peter Foppen

In december 2015 was de kick-off van een nieuwe loopgroep bij Hellas Triatlon: Hellas Loopboost. De snelste lopers en ere-divisie atleten investeren onder begeleiding van Peter Res en Marco Glastra in de verdere ontwikkeling van het looponderdeel binnen de tri- of duathlonsport. Een mooi initiatief door leden, voor leden. De deelname criteria voor de de groep zijn: eredivisie, reserve of potentiële eredivisie atleten, en/of een 10km tijd onder 36 minuten voor de mannen en onder 40 minuten voor vrouwen. Ook diegene die de potentie om ambitie hebben om daar snel te komen kunnen aansluiten. 

Deelname aan de Hellas Loopboost vergt wat extra inspanning. Niet alleen de commitment om elke training aanwezig te zijn, maar ook actief bezig zijn om je eigen techniek aan te scherpen en een geringe investering in wat extra trainingsmateriaal. Daarnaast word er gevraagd om actief iets bijdragen aan de loopgroep. Er is veel kennis en en expertise en zo helpen we iedereen verder.

We zijn inmiddels 3 maanden verder en we kunnen de eerste balans opmaken.

Aangescherpte en uitgebreide baantraining
Een baantraining op dinsdagavond begint om 18:30 met een gezamenlijke warming-up van 20 minuten. Aansluitend beginnen we met kern 1: kort dynamisch rekken, loopscholing met een specifiek doel, kracht en sprints. De focus ligt op techniek. Bij de loopscholing starten we met de hele groep, maar steeds vaker splitsen we al snel op in kleinere groepjes om gefocust met een specifieke oefening aan de slag te gaan. Het moment om, met behulp van individuele feedback, met je looptechniek aan de slag te gaan! Om 19:45 beginnen we, net als de andere loopgroepen met kern 2. Eens in de 3 maanden lopen we een Zoladz test om de progressie te meten.

Maar de “Hellas Loopboost” is meer …

Gezamelijke deelname wedstrijden
In de winter hebben we als groep aan een aantal regionale crosswedstrijden deelgenomen. Crossen maakt je een sterkere en betere loper. Naast een mooie kans om, zo vroeg in het seizoen, wat wedstrijdhardheid op te doen is het een prima training om je heupspieren te versterken, welke je in staat stellen je looppas te vergroten en je loopvermogen te verbeteren. Daarnaast maak je je kuiten, hielen en enkels sterker, doordat je harder moet werken op een zachtere (bos)ondergrond. We hopen dat we ook andere leden kunnen enthousiasmeren om deel te nemen aan dergelijke regionale wedstrijden. Zijn jullie erbij met de ZomerAvondCup?

De crosswedstrijden waren een perfecte voorbereiding op het NK 10km in Schoorl (Groet uit Schoorl 2016). Het weekend van het NK 10km stond bol van de activiteiten. Nabij de wedstrijd locaties werden twee vakantiehuisje gehuurd voor het weekend. De dag voorafgaand aan het NK stond in het teken van loslopen, een parcours verkenning en een fysieke screening. De 1-op-1 screening werd verzorgd door Rick van Riemsdijk, als High Performance Therapeut onder andere verbonden aan SQUADRA Road2Tri. De screening gaf een mooi inzicht in de kansen en belemmeringen van je lichaam in relatie tot hardlopen. Na afloop werd er in groepjes, afhankelijk van het type loper dat je bent, gefocust op een aantal oefeningen om je loophouding aan te scherpen. Ondanks het volle schema op zaterdag was er nog voldoende tijd om te ontspannen voor het NK op zondag.

#HellasLoopboost YouTube
[Impressie video Groet uit Schoorl / NK 10km weekend]

Zondag werd er ‘s morgen ontspannen losgelopen en de laatste voorbereidingen op de wedstrijd getroffen. Ondanks het te lange parcours wisten enkele atleten uit de Hellas Loopboost hun PR aan te scherpen! Wij zien benieuwd wat het komend seizoen ons nog gaat brengen…

Kennisdeling
Sinds de start van Hellas Loopboost zijn er een aantal sprekers, extern en intern, uitgenodigd onder het motto “surround yourself with the best”. Iedereen van de vereniging kan zijn/haar voordeel doen met deze kennis sessies.

Ben van Oeveren heeft video opnames gemaakt tijdens een baantraining en heeft naast individuele feedback aan de atleten een lezing gegeven over looptechniek.

Chantal Berga heeft als aanvulling op 2 eerder gepubliceerde artikelen (To core or not to core…) in de BZ&T een lezing gegeven over core stability training.

Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact op met Peter Res of Marco Glastra.