Midlife crisis? Verslag halve triathlon Nieuwkoop!

Door Marius Janmaat – De tekst op de homepage geeft het menu van dag helder weer: zondag 29 mei 2016 is de 34e halve Vink + Veenman Triathlon van Nieuwkoop over de midden afstand: 1.900 meter zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21 kilometer lopen.

In 2004 had ik me al een keer in deze wedstrijd vastgebeten en naar bleek: ik had me stuk gebeten en ben uitgevallen met kramp bij 10 km lopen. Ergens najaar 2014 heb ik nieuwe schoenen, shirtje en broekje gekocht en hobbelen maar. Vorig jaar een zwemcursus en daarna de City Swim en een achtste tri op de Bosbaan als sluitstuk. Fietsen was altijd mijn sterkste onderdeel dus met drie trainingen is een achtste geen probleem.

Drive
Daarna drong zich de grote vraag zich op: zou ik 12 jaar na dato mijn grootste sportieve deceptie, inmiddels 44 jaar en een ietwat fatalistische levensstijl dan eindelijk recht zetten met een finish in Nieuwkoop? De vraag stellen is hem beantwoorden. Begin 2016 heb ik me aangemeld bij Hellas Triathlon. Lekker trainen en enthousiaste mensen om me heen, het werkt gewoon aanstekelijk. Bij de looptrainers Marc van der Kort en Peter Res (tijdens bosloop) en bij zwemles in Baan 1 leer ik snel. Ik word geen snellere zwemmer maar het kost me steeds minder moeite, dat is ook winst. Fietstochten naar Muiden, in weer en wind in de Haarrijnse plas bij 10 graden. Hoe dichter bij D-day hoe sterker de drive om te presteren.

Hellas onderonsje bij de juryboot
Hellas-onderonsje bij de juryboot

Zondagmorgen in de auto op weg naar Nieuwkoop spreek ik mijn doel nogmaals uit: start, race en finish! Heel eenvoudig ben ik terug gaan rekenen: van oorsprong ben ik een roeier die na zijn studententijd is gaan fietsen. Ik heb deze keer zwemmen en lopen tot de kern van mijn programma gemaakt en fietsen minder aandacht gegeven. Ik wil beter zwemmen en minder hard fietsen zodat ik bij lopen geen hindernis meer ondervindt. Het zwemmen ging me goed, geen happen slootwater naar binnen en geen buikkramp. Al een verbetering met 2004 toen ik met pijn in mijn buik ging fietsen.

 

 

Fietsen met koppie erbij: de rem er een beetje op, wind mee de hartslag iets laten zakken en bij tegenwind hf 150 max, soms daalt de teller naar 27 km per uur. Ik laat mijn protocol niet varen, het is wat het is vandaag. Vlak voor de tweede wissel voel ik me prima en maak nog een praatje op de fiets met een toekomstig Hellas lid. Mijn loopwissel is goed en mijn snelveters doen hun werk. Weer een verbetering met 2004 toen ik met pijn en trillende vingers mijn veters moest strikken.

Progressief schema
Tijdens het lopen heb ik wat meer contact met mijn omgeving. Ten eerste zie ik mijn looptrainer Marc en zijn vrouw al bij het eerste rondje en Corne van mijn lokale loopgroep. Bij het tweede rondje zie ik familie. Ik kom met regelmaat in Nieuwkoop voor zeilwedstrijden en zie ook locals en hoor aanmoedigingen, dat doet me altijd goed. Ik vind een groepje dat mijn tempo loopt. Het gaat iets harder dan gepland maar wat gaat het soepel. Coach Marc geeft aan: ziet er prima uit zo, houd dit vast. De Trio-lopers uit mijn groepje gaan bij de tweede doorkomst finishen en ik loop ineens met veel minder mensen voor me. Zodra ik mijn derde rondje in ga, krijg ik een fikse steek in mijn zijde. Precies waar ik in 2004 ben gestrand, heb ik nu de eerste serieuze tegenslag.

Pijn
Geen paniek, focus op pasfrequentie ipv afstand (dank je wel Marc). Ik liep onbedoeld een progressief schema, nu is het devies de schade beperken en terug naar het protocol. Ik realiseer me, dit deel is nieuw voor me. Ik focus op het positieve: alles loopt via plan, er is nog voldoende tijd, en iedere pas brengt me naar mijn doel. De pijn zakt snel weg en bij het verste punt van de derde ronde bedenk ik me: nog 7,5 km te gaan: dit komt goed.

Ik loop met 1,5 minuut verval op mijn eerste rondje. Uiteindelijk zonder gekke dingen mijn vierde ronde gelopen met 2,5 minuut verval op de eerste en op naar de finishheuvel!  Mijn trainingsmaatje Johan zag ik op de fiets springen toen ik uit het water stapte, hij is binnen in 5.13 uur. Met recht een knappe prestatie voor een eerste halve. Tijdens Hemelvaart fietsten we voor het eerst verder dan 90 km, voor hem was dit zelfs een nieuw afstandsrecord.

Midlife crisis
Ik heb veel Hellasleden gezien tijdens de race. Bij de start lagen we met vier Hellasleden naast een juryboot in het water, zie bijgaande foto. Ik weet zeker dat ik via de club, de coaches en alle support van thuis, dit tot een mooi einde heb gebracht. Met een diner in Nieuwkoop sloten we een avontuur van 12 weken met succes af. In juni ben ik een jaar ouder en bovenal een complex lichter. Als dit mijn midlife crisis is dan mag het nog even duren: start, race en finish!

Marius 

Bekijk hier een videoverslag van de Nieuwkoopse triathlon!