Ook de (introductie)cursisten zijn klaar voor zondag

Daisy Devente (32) en Jitske Nijhuis (26) zijn klaar voor de twaalfde editie van de Triathlon Utrecht, al zal Daisy zondagochtend met iets meer spanning in haar lijf wakker worden dan Jitske: Daisy gaat op voor haar allereerste triathlon, terwijl Jitske als vrijwilliger langs het parcours staat. De twee kennen elkaar van de introductiecursus van Hellas Triathlon; deze cursus duurt vijf weken en is bedoeld voor mensen die graag willen proeven aan de triathlonsport. Als afsluiter doen de cursisten mee aan het sprintonderdeel van de Triathlon Utrecht: 750 meter zwemmen, 22 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Voor de goede orde: Daisy is cursist, Jitske begeleidt de cursisten.

Om te beginnen: Daisy, heb je al een eindtijd voor zondag in gedachten?

Daisy: ,,Nou nee, eigenlijk niet. Moet dat dan? Eerst maar eens zorgen dat ik de finish haal. Ik zie een beetje op tegen het zwemmen…’’
Jitske: ,,Iedereen haalt de finish, jij ook.’’
Daisy: ,,Ach ja, dat zal ook wel. Maar zwemmen is geen makkie. Het is 24 jaar geleden dat ik mijn diploma’s A en B heb gehaald, daarna heb ik nooit meer gezwommen. Ja, spetteren tijdens vakanties, maar serieuze baantjes heb ik nooit meer getrokken. Bij borstcrawl komt zo veel kijken…. Insteken, terughalen, ademhalen. Soms doe ik een aantal dingen wel goed, maar dan vergeet ik weer adem te halen. En proest ik het dus uit. Desnoods maak ik het zwemonderdeel zondag op mijn rug af, wat maakt het uit.’’

Wat kunnen jullie vertellen over de cursus? Zijn er afvallers?

Jitske: ,,Van de twintig deelnemers zijn er nog negentien over, prima toch? Natuurlijk is er niveauverschil, maar ik merk wel dat iedereen er voor gaat. Het programma is best pittig, met vier trainingen per week, toch is de opkomst erg hoog. Mensen sturen zelfs een appje als ze niet op een training kunnen komen.’’
Daisy: ,, De opzet van de introductiecursus zit strak in elkaar, met fijne trainers enzo. Ik weet niet of ik lid ga worden, maar ik ben wel een beetje gegrepen door de sport.’’

Hoe zijn jullie eigenlijk met triathlon in aanraking gekomen? Van origine zijn jullie allebei lopers…

Jitske: ,,Ik liep veel en vaak, deed een paar keer mee aan halve marathons. En toen kreeg ik last van blessures. Een vriend zei: ga toch fietsen. Ik mocht zijn racefiets lenen en vond het meteen leuk. Later ben ik er ook bij gaan zwemmen. Ik zit sinds november vorig jaar bij Hellas Triathlon, daarvoor ben ik twee jaar lid geweest bij een kleine vereniging in Nijmegen. Ik houd van korte afstanden. Waarom? Ik ben redelijk snel verveeld. Hoewel, laatst heb ik weer een halve marathon gelopen: In China, met grote stukken over de Chinese Muur. Dat was een onvergetelijke ervaring.’’
Daisy: ,,Ik ben absoluut een loper. Ik heb een paar marathons gelopen, verder geef ik training bij Hellas wegatletiek. Ook geef ik looptrainingen in het Julianapark. Dat doe ik samen met Emma, jullie voorzitter. Zij vertelde zo enthousiast over triathlon, dat ik me heb opgegeven voor de cursus. De racefiets en het badpak heb ik van haar geleend.’’

Veel succes zondag…
Jitske: ,, Ik ga mijn cursisten zo hard toejuichen dat ze allemaal finishen. En na afloop hebben we een barbecue. Het wordt een mooie dag.’’