De Grote Hellas Triathlon Eindejaarsenquête: wat vindt Hellas Triathlon van 2016 en hoe zien we 2017

Terugblikken kunnen we allemaal, vooruitkijken is alleen de hele groten gegeven. Maar daar blijken we er bij Hellas triathlon ook wel veel van te hebben. Voorspelbaar natuurlijk, gelet op de praatjes die dagelijks de vele verschillende trainingen opfleuren. Bij de online communicatiecommissie vonden we het daarom tijd voor een nieuwe traditie: De Grote Hellas Triathlon Eindejaarsenquête, editie 2016.

Dan begin je met terugkijken. Beschouwen. En dan is het zich in eerste instantie grauw, want de wereld is wel wat verloren, in 2016. Johan Cruijff, David Bowie en op de valreep nog even George Michael, to name but a few. We kregen er gelukkig ook veel voor terug. Donald Trump, treitervloggers en heel veel eerste keren op de triatlon. Je eerste keer is bijzonder, welke afstand ook. Maar er zijn ook weken of zelfs maanden verspeeld, aan blessures, of drukke werkzaamheden. Kortom: wat vonden wij zelf van 2016?

2016, toch best goed

Op een schaal van 1 t/m 5 geven wij, met 88 respondenten op de enquête, onze seizoenen een 3,58. Netjes. Toch zat er ook veel teleurstelling tussen, getuige de maar liefst 15 (17%) keren dat er echt maar één of twee sterren konden worden gegeven. 36 Respondenten gaven het seizoen een 4 (41%). 17 Bofkonten (19%) kozen voor de maximale score van vijf sterren.

En dan wordt het winter. Nat, grijs en koud. Minder (buiten) fietsen, maar vaker het bos in. Of het krachthonk misschien? Nee, daar zijn ‘we’ over het algemeen niet zo van. Van je lichaam de broodnodige rust geven overigens ook niet. Nee, uit de rondvraag blijkt dat we vast wel iets minderen, maar de buren en collega’s vinden ons niet ineens normaal ofzo. Want we blijven massaal sporten. Rusten (3 mensen), de hele winter taperen (3) en de crossfit (1) is minder populair. Bijna 40% (34 stuks) van de invullers negeert de winter en gaat door zoals in alle andere maanden. En dat doen we toch vooral in het bos (28 mensen) en minder met een focus op techniek (10).winterPopulair

Dat bos is toch al populair, want op de vraag ‘wat is je favoriete training?’ antwoorden 48 mensen dat dat de bostraining is. Misschien ook iets voor de zomer? Met de baantraining (28) erbij, is de looptraining veruit favoriet. De restjes worden verdeeld onder fietsen (25), zwemmen (21) en de rest (23).

favoriete-trainingDat gezegd hebbende, ligt ons favoriete onderdeel op de tri wel voor de hand. Maar dat valt mee. Lopen en fietsen verdelen de buit (39 om 41), maar fietsen is toch echt favoriet. Zo’n 23% (20 mensen) zwemt het liefst en een paar zonderlingen (3) hebben de mazzel dat hun favoriete onderdeel tweemaal voorbijkomt in een triatlon.

Is er dan enige correlatie te ontdekken tussen het favoriete en het slechtste onderdeel? Een beetje. Fietsen is favoriet en ook relatief weinig het slechtste onderdeel. Zwemmen scoort hier overdonderend hoog. Van zwemtrainingen hebben we er het meest en ze worden akelig goed bezocht. Nu blijkt waarom: we vinden het massaal (57%) ons slechtste onderdeel. Persoonlijk vind ik wisselen als slechtste onderdeel nog heel weinig terugkomen. Blijkbaar nuanceren we onze wissel nogal snel tot iets aanvaardbaars. Of we maken het wellicht minder belangrijk in relatie tot de rest.

slechtste-onderdeelPlannen maken

Op naar 2017 dus. Met veel aandacht voor het zwemmen, want daar zijn we het slechtste in, en voor het lopen, want dat vinden we het leukst om te doen. Als ware duursporters trainen we meer dan we racen, maar uiteindelijk moet het toch allemaal ergens toe leiden.

Is die stip op de horizon al gezet? Mwah, niet echt. We hebben vooral veel ideeën, maar nog weinig concrete acties en geplande races of evenementen. ‘Duidelijk en zelfs al gepland’ gaat op voor 8 mensen, 9%. De andere kant van het spectrum, ‘ik plan helemaal niks’, gaat op voor 5 mensen. De rest hangt ertussen. In 38 gevallen is alles nog mogelijk, in 37 gevallen is er wel een (soort van een) plan, maar nog niks definitief.

Misschien weten we nog niet exact welke race we gaan doen, over de verschillende varianten en afstanden zijn we stukken duidelijker. Er worden heel veel triatlons gedaan in 2017… De afstanden vliegen je om de oren. Blijkbaar begint de planning bij de afstand, zien we daarna wel waar, hoe, met wie en wanneer. Wel verklaarbaar in deze sport.

volgend-jaar

De crux van deze vraag zat ‘m in de optie ‘iets anders, wat ik graag deel ter inspiratie, namelijk…’. Daar kwamen wel wat pareltjes uit tevoorschijn. Een bloemlezing:

“Geen triathlonseizoen voor mij volgend jaar, want ik ga 4 maanden op reis van half april tot half augustus.”

“Offroad triathlons doen.”

“Ik zou graag een 10km run doen, en nog een halve marathon.”

“Wat op mijn pad komt”

“100k”

“’T is nog niet helemaal zeker, maar het zou zomaar iets héél langs kunnen zijn…” (FH: volgens mij is deze inmiddels definitief…;))

“60 van Texel”

“Hopelijk heel blijven”

En de spannendste van allemaal: “Papa worden”. Enjoy!

Afstanden, plannen en uitdagingen genoeg dus. En een aantal toch al best specifiek. Waar gaan we al deze voornemens ten uitvoer brengen? Op Texel, onder andere, is te lezen. Verder zijn er een aantal usual suspects voor ons, Hellassers uit midden Nederland. Zoals Almere (9 mensen al zeker, 33 misschien), Nieuwkoop (5 om 36), Woerden (3 om 36) en de teamtriathlon in Arnhem (5 om 29). Heel gestaag begint de Ironman in Maastricht ook een vast plaatsje te veroveren, met 5 zekere en 17 potentiële deelnames. De grootste schok in deze enquête is dat er 2 mensen zeker een triple brutal gaan doen en maar liefst 9 misschien. Ik hoop maar dat dat geintjes zijn… Er zal ook vast een verschil zijn of ontstaan tussen de hier aangegeven zekerheden en de in 2017 daadwerkelijk gerealiseerde plannen…;).

Ook hier was er ruimte voor andere opties en events. En we vliegen toch zeker over heel Europa (en soms wat verder) uit komend jaar. Als je nog suggesties nodig hebt, hier komen ze: NK, WK Age Group Rotterdam, ETU, Eredivisie, Rügen, Bosbaantriathlon, Triathlon Utrecht, Roth, ltriman Le Triathlon de Montagne en Pyrénées of Icon Livigno Xtreme Triathlon, Alpe D’Huez, Altriman, Bardolino (Italië), EK Run Bike Run in Sora (Spanje), Maarssen, Bilzen, 70.3 in Sydney, Triambla, Zeewolde, Frankfurt, Zürich, Klazienaveen, Holten, Didam, City to summit, de 100 Mijl van SPA (duo) en 100 km Trail des Fantomes, Hamburg, Deil, Beesd en La Roche. Genoeg dus. Al kregen we ook enige feedback op het ontwerp van de vragenlijst: “Zo specifiek weet ik het allemaal nog niet, maar blijkbaar moet ik bovenstaande vraag invullen, dus dan krijg je overal misschien…”. Neemt de enquêtecommissie mee naar volgend jaar, dank!

De uitsmijter is voor de Chocomelclub. Evalueren doen we het liefst (38%) onder het genot van een chocomel. Bier (15) en water (19) scoren ook heel behoorlijk, bij de eiwitshake (11) duiken we al een beetje de krochten van de vereniging in.

drinkenOpen einde

Rest ons de slotvraag. Of liever, de rondvraag. Wat komt er verder nog ter tafel? De uitsmijters, hier zijn er een paar:

“Ik ben niet bekend met de term taperen”

“Kan er op de site iets komen waar je kan aangeven bij welke wedstrijd je je hebt ingeschreven. Kunnen we samen rijden enzo. Nu kom ik vaak pas tijdens de wedstrijd mensen tegen.”

“Mooi cluppie!!”

“Wat is soms jammer vind aan de trainingen is dat vaak niet uitgelegd waarom je bepaalde oefeningen doet. Ik denk dat dit het effect flink kan verbeteren.”

“De veranderingen van afgelopen jaar hebben wat mij betreft goed uitgepakt! Ga zo door zou ik dus zeggen :)”

“Ik wil graag weten wat de plannen zijn van de andere Hellas-leden zodat we er misschien groepsgewijs naar toe kunnen trainen.”

“Roth wordt mijn eerste hele…”

“Graag zou ik zien dat er basis triathlon schema is waarvan je gebruik kan maken, nu is het vaak zoeken naar hoe je een goede training doet in aanloop naar een wedstrijd. Ik ban zelf bv opzoek naar een schema voor de Hele van Almere.”

“Alles wel graag statisch significant vaststellen ;-))” (FH: niet gelukt, sorry!)

“Top hoe de zwemtrainingen zijn aangepast. Ook hier een goed plan ten grondslag. Ga zo door met professionaliseren”

“Ik vind de vereniging soms te groot waardoor je weinig persoonlijk contact met de leden hebt”

“Hellas heeft zeer leuke en professionele trainers”

“Hellas is een superleuke vereniging, misschien kunnen we het nog leuker maken om deelnames aan wedstrijden met elkaar te delen zodat deelname nog leuker en gezelliger wordt!”

“MTB trainingen deze winter (buiten het mtb weekend om) zou leuk zijn!”

En de perfecte afsluiter: “Iedereen veel plezier met de sportactiviteiten!” Een aantal keer komt er een sociale wedstrijdplanning ter sprake, misschien kunnen we daar richting de volgende verenigingsbeschouwingen iets mee? Ook wordt nadrukkelijk de steeds toenemende professionalisering geroemd. Top. En natuurlijk de ‘goede en leuke’ trainers. Mooi om dat ook even te bedenken, zo aan het einde van een druk en lang jaar. Dank voor alle trainingen!

Tot zover 2016 en, wat we al weten van, 2017. Het was over de gehele linie een topjaar. De vereniging is verder gegroeid, onze eigen triathlon volledig vernieuwd en individueel hebben we alles gedaan wat sporters doen: hoogte- en dieptepunten beleven. Daar doen we het voor. Dus kijk terug, plan vooruit en laten we er een geweldig, enthousiast, sportief en beeldschoon jaar van maken.