Een idyllische zondag in Leider-dorp

Door Hellas 2 (Vincent Böhm, Coen Smiers, Peter Res en Marco Glastra)

Het was een idyllisch decor in Leiderdorp op zondag 13 augustus met zon, blauwe matten, hekwerk, een startponton, Praxis en Jysk, heen en weer zwemmen-fietsen-hardlopen, elkaar een tikkie geven (teamrelay), champagne én confetti.

Na de goede prestaties van Hellas 2 in de eerste vier wedstrijden van de teamcompetitie 1e Divisie stonden de heren fier bovenaan in de tussenstand*. We stonden 3 punten voor op Twente 2 en 9 punten voor op De Dolfijn 2. In de weken voorafgaande aan de wedstrijd in Leiderdorp groeide de spanning onder de teamleden… Welke opstelling, hoe staat het met ieders kuiten, wat wordt de teamvolgorde, welke tactiek in de wedstrijd, wat kan ik nog trainen in de vakantie, wel of geen loopschoenen aan tijdens het fietsen, wat als dit of als zus? Appen om het leven.

Dinsdag 8 augustus teamoverleg na de hardlooptraining en we waren er eigenlijk vrij snel uit. In iedere teamvolgorde moest het team (Vincent Böhm, Coen Smiers, Peter Res en Marco Glastra) de overall overwinning in de 1e Divisie veilig kunnen stellen. Als Twente zou winnen mochten we nog vierde worden. Alleen materiaalpech of compleet onvoorziene omstandigheden die voor een DNF of DQ zouden zorgen konden eigenlijk nog roet in het eten gooien. De teamrelay (in dit geval over 4x(300m-5,2km-2km)) winnen werd wel een aanvullend doel, en zou het eventuele en beoogde kampioenschap natuurlijk extra glans geven. Na een kort en vruchtbaar overleg kwamen we tot de volgorde Vincent-Coen-Peter-Marco. De organisatie vond die volgorde ook prima, gelukkig.

Dat het niet meer mis kon gaan was natuurlijk ook al te zien aan de plaats van handeling… Inderdaad, daar moest het gebeuren. Alsof het ergens in geschreven stond. Of, juichten onze sterren te vroeg? Aan de support kon het niet liggen, er was een flink aantal Hellas leden naar Leiderdorp gefietst om het dames- en herenteam naar voren te schreeuwen. Tof! Op zaterdag hadden alle teamleden hun fiets gepoetst, hun kleding klaargelegd en vooral de banden ingereden en op steentjes gecheckt. Zondag mochten alle stickers op hun lijf en tas worden geplakt en was het moment daar. Vincent mocht het startponton oplopen. De race stond op het punt van beginnen!

Leiderdorp_1e_1 Vincent vertelt als volgt over zijn race en diverse tactische aspecten (doordat er een spoiler, die inmiddels voor de meeste lezers hier overigens geen spoiler meer zal zijn, inzat is het in tweeën gedeeld): “Toch wel weer zenuwachtig voor zo’n korte wedstrijd” Teamtactiek stond als een huis. Zwemstart was redelijk, na 75m bleken 2 man voor mij te liggen, gelijk in de benen gedoken. Na de eerste boei ronding kon ik er 1 van mij afschudden. Wetsuit gaf de doorslag. De laatste zwemmeters had ik de betere lijn waardoor ik net als 1e uit het water kwam. Snel pak uit en schoenen aan, kon gelijk aansluiten bij 5 man. 1 was gevlogen maar zat in de chasse patate, alles kwam samen. Niet alert bij het afstappen maar kon snel wisselen door mij hardloopschoenen. Tot 500m op kop en werd toen voorbij gelopen door een ontketende Kevin. Kon niet aanpikken, geen macht in de benen. Dat deed zowel fysiek als mentaal pijn… wel Twente kunnen lossen wat eigenlijk ook het hoofddoel was. Als 2e Coen kunnen lanceren.

Leiderdorp_1e_5

Coen vervolgt met zijn race-ervaringen en die kort erna (exclusief spoiler): Dit is een wisselwedstrijd. Wissels moeten goed zijn. Zijn mijn banden in orde? De voorbereiding is zo goed/slecht als het gaat na mijn vakantie, maar alles komt goed. Het moet wel, want echte fouten mogen niet in een relay. “Yes, Vincent is erg snel het water uit. Tering wat loopt die Kevin van Eindhoven als een beest. Op de 2e plek ga ik van start, werk aan de winkel! Uh? Ik haal die gozer van Eindhoven in tijdens het zwemmen. Snelle wissel, hop de fiets op. Marco roept: ‘Je hebt een fietsmaatje’. Dus, samen kop over kop? Waar is die gozer gebleven? Nergens te bekennen. Nummer 3 ook niet. Achteraf hoor ik dat hij eerst problemen met zijn helm en toen met de jury had. Gaan. Dan maar alles alleen fietsen. Wie had gedacht dat ik dat nog zou doen? Weer snel gewisseld en hup, lopen. Voorsprong beetje uitbouwen. Peter aangetikt. Onderdeel 4 bestaat uit kijken vanaf de massagetafel. Wat heeft Peter met de zorgvuldig opgebouwde voorsprong gedaan? Extra zwemmen blijkbaar. Vrijwillig. Omdat (hij) het kan. Hij haalt de legende op leeftijd nog wel in, klasse! Nu is het aan Marco om hem binnen te koppen.”

Leiderdorp_1e_4 Peter neemt ons daarna mee in zijn gedachten voor en tijdens zijn race: “Phoe, dit jaar nog niet zo zenuwachtig geweest”, “Briljante actie van Vincent zijn loopschoenen op de fiets”, “Wat duurt dat wachten lang”, “Gelukkig, Coen op kop”, “Als ik 30 seconden voorsprong op Veenendaal heb, kan ik samen fietsen met Rob Barel”, “Als ik nou iets verder in de wisselzone ga staan, want Coen loopt harder op schoenen”, “Daar is ‘ie!”, “Phoe, lastig sprinten op blote voeten”, “Ok, ponton, iets rustiger en dan mooie duik”, “Sh*t, klote duik, linker glas ook nog vol water”, “Het is maar driehonderd meter, moet ook wel lukken met één oog”, “Toch wel lastig oriënteren met één oog…”, “Heupen inzetten, strak, ontspannen, snel”, “Na keerpunt aanzetten voor laatste stuk”, “Rob ligt nog ver genoeg achter me”, “Sh*t, waarom ligt die kanovaarder opeens in de weg, sukkel!”, “Waarom roepen ze nou zo hard van de kant dat ik terug moet?”, “NEE! Had ik perse links van de boei langs moeten zwemmen?!”, “Sh*t, ik moet echt terug”, “Sh*t, Rob al voorbij”, “SH*T”, “Strak, ontspannen, snel”, “Ik moet volle bak sprinten in de wissel, Rob is niet zo ver weg”, “Ai, Rob is al uit zicht”, “Achter me zit ook niks”, “Ok, tijdritmodus, kop omlaag en rammen”, “Rob zie ik toch weer dichterbij”, “Sjeezus, wat voelt dit traag, komen ze toch niet achterop?”, “Volle bak sprinten in de wissel”, “Interessante aanmoediging, dat iemand roept “die oude man kan je toch wel hebben?””, “Die oude man is wel een legende”, “Ik kom dichterbij”, “Ik moet Marco voorsprong geven”, “Ik kan steeds meer snelheid maken, blijven ontspannen”, “Strak, ontspannen, snel”, “Er op en er over”, “Laatste stuk of ik nog die baanatleet van vroeger ben”, “Go Marco!!!”

Leiderdorp_1e_2

En tot slot koppelt Marco de wedstrijd in Leiderdorp aan zijn Weert 2013 ‘teamrelaymemories’: Team Relay, altijd spannend! De eerste volbracht ik op 26 mei 2013 in Weert. Het was onderdeel van de allereerste 1eDiv wedstrijd ooit: in de ochtend met zijn allen de sprintafstand en dan na paar uurtjes hangen en herstellen nog even knallen in ultrakorte estafettevorm in de middag. Ondanks gezamenlijke start een echte time trial versie want stayeren was toen nog niet toegestaan. Als relatief zwakke zwemmer heb ik meestal de strategische eer om als laatste atleet aan de bak te gaan. Sterke Hellas teams maakten toen en nu een zeer speciale ervaring voor mij mogelijk: zwempositie 1! In 2013 had ik dat te danken aan Hellas teamies Dennis Rijnbeek, Sebastiaan Knoppert en Arie Nimberg die mij vooraan lanceerden. Dit keer in Leiderdorp waren het Vincent, Coen en Peter die mij de overwinning op een presenteerblaadje aanreikten. Beiden keren was het ‘slechts’ een seconde of 15 marge op nummer 2 die ik meekreeg … maar ja … dat lege water voor je … dat geeft vleugels! Of waren het vinnen? In elk geval inkoppen dus. Het bijzondere van de team relay winst van dit jaar is dat Hellas na 5 jaar strijd voor het eerst de Heren 1eDiv seizoensbeker mee mocht nemen! (En dat er tegenwoordig Champagne op het podium is 🙂 ) Check those boxes …

Om nog af te sluiten met de spoilers van Vincent en Coen.

Vincent: Gevolg was een mooie wedstrijd waar ieder het maximale uit zichzelf heeft gehaald. We waren die dag een klasse apart dan de rest.

Coen: Allemaal vrijwel geheel volgens plan. Dat kan je ook niet van elke race zeggen binnen ons 1e divisie seizoen. Erg blij met de dag- en seizoensoverwinning. Teamcaptain Erik had hierop geanticipeerd door 20:30u bier op Ledig Erf in het raceplan te zetten. En zo geschiedde, prachtig!

Leiderdorp_1e_3

Dit seizoen werd mede mogelijk gemaakt door**, in order of appearance, Coen Smiers, Peter Res, Arie Nimberg, Marco Glastra, Rik Linssen, Sjoerd Veltman, Vincent Böhm, Juan Cuervo-Arango, Daan de Groot en Camiel Villa Rikkers! Het resulteerde in een 6e plaats in Arnhem, een 2e in Almere en Stiens en een 1e in zowel Rotterdam als Leiderdorp, en daarmee de eindoverwinning. 1. Hellas 2 – 12 punten, 2. Twente 2 – 17 punten, 3. De Dolfijn 2 – 25 punten. Gefeliciteerd mannen, dank voor jullie inzet en toewijding! #kampioenen #trots #trost

Kortom. Een mooie dag, een zeer geslaagd seizoen! Hellas 2, 1e Divisie Kampioen. Namens het herenteam (nogmaals) felicitaties aan het Hellas 2 damesteam, voor hen geldt hetzelfde ‘motto’! Wauw!

*enigszins in het zadel geholpen door de Cyanophyta

**en uiteraard door trainers, (Hellas) trainingsmaten, partners, familie, supporters, organisaties en tegenstanders