Wat vinden wij eigenlijk van onszelf? De resultaten van de Grote Hellas Eindejaarsenquête

Ook de derde editie van de Grote Hellas Eindejaarsenquête heeft weer enkele frisse, terechte en soms zelfs confronterende inzichten geboden. Het blijft een feest om met een stok in onze vereniging te mogen prikken en dan op te mogen tekenen wat er gebeurt als we allemaal gaan bewegen. Dat is, de 87 invullers van de enquête. Een minder aantal dan de afgelopen jaren, en dat in een groeiende vereniging. Is er hier sprake van een ‘Messi-tje’? Is het allemaal zo gewoon geworden dat het niet meer opvalt en we het klakkeloos voor lief nemen?

Wat het ook is, het staat een goed gevoel over het afgelopen seizoen niet in de weg. Ruim 80% van ons geeft 3, 4 of 5 sterren aan het triatlonjaar 2018. Dan zijn er nog altijd 17 mensen voor wie dat niet op gaat. Voor hen was het minder of ronduit slecht. Hopelijk biedt 2019 juist jullie veel meer goeds! (En die ene persoon die hier liefst een 0 had willen geven: die optie nemen we volgend jaar mee!)

Dat was 2018. Hoe kijken we aan tegen het jaar dat komen gaat? Zijn we er al druk mee? Een kleine 23% (20) geeft aan dat het komende jaar al nagenoeg rond is. Het gros, bijna 44% (38) zegt al wel een beeld te hebben, maar ook nog veel onduidelijkheid. Veel staat nog open. In de categorie ‘alles staat nog open’ kon 1/3e (29) van de invullers zich vinden. Er is, kortom, nog best veel te halen bij veel Hellassers, door de verschillende wedstrijdorganisatoren.

Wat gaan we dan doen? We zijn een triatlonvereniging, dus 82% gaat een triatlon doen. Een duatlon (erbij) is voor 25% een reëel plan, waar 16% aangeeft niet per sé een multisport-event te gaan doen. ‘Iets anders’ werd door 13 mensen (15%) aangevinkt, met de volgende toelichting op hun plannen: “Race across Britain fietsen”, “een ultrarun in de bergen”, “boksen”, “Marathon de Paris”, “NK Crosstriathlon te Almere”, “Adventure races, trails”, “De lake Zurich zwemmarathon (26km)!”, “Vooral cross evenementen (tri- en duathlon en trail)”, “een schaatscursus volgen”, “skyraces”, “wielerkoersen”, “een kerstmannenloop winnen” en “iets met heel ver zwemmen”. Fakking indrukwekkend, to say the least.

Winterdingen

Terug naar het heden. De donkerte van het off-season, de winter, de maanden van extra buikvet, het bijna uitzichtloze wachten op wat zeker weer komen gaat en de gemompelde excuses over de matige fitheid. Maar ook de tijd dat een goede triatleet zijn zwakke punt onder handen neemt. Doen wij dat?

Slechts ten dele. Bijna 52% (45) van ons negeert de winter en traint gewoon door. Wel worden er hier en daar accenten aangebracht, die het zomerseizoen minder biedt of heeft. Techniektrainingen worden door 28 mensen toegevoegd an het winterse dieet. 25 Mensen kiezen toch (ook) voor extra rust en herstel en 24 van ons duiken de sportschool in voor extra krachttraining.

Eindelijk eens tot in detail kennismaken met de behandeltafel van de Trias-mannen is voor 19 mensen het winterse hoogtepunt, terwijl 4 personen momenteel ‘de taper der tapers’ aan het ondergaan zijn. Juist deze vier wil ik extra bedanken voor het invullen, het heeft jullie duidelijk de meeste kracht en energie gekost. Hulde.

De nieuwe MTB-training (31) en de vertrouwde bostraining (39) doen het ook goed. De zondagse MTB-uurtjes worden door een aantal ook expliciet aangehaald in de commentaren verderop. Zeer gewaardeerd!

Baantraining rules

Goed, *haalt veren weer uit reet MTB-trainer*, wat is dan echt onze favoriete training in het enorme aanbod van Hellas? Hier ga ik, ondanks de belofte dat niet te doen, toch even iets achtergrond geven. Want we schuiven een beetje. Waar de bostraining in 2016 de grote favoriet was (55%), met fietsen, baantraining en zwemmen als subtoppers, was 2017 helemaal het jaar van het rennen. Dit keer ging 55% voor de baantraining, met ook nog eens 33% voor bos en zwemmen.

Over het afgelopen jaar heeft de baantraining wederom ‘gewonnen’. De kern van ons aller trainingsweek is ook gewoon de favoriete training (oordeelt 56%). Maar dit jaar is zwemmen de nummer twee (34%) en is er verder geen subtop meer. Bostraining en fietsen zijn afgedaald naar de grauwe middenmoot.

Com-mu-ni-ca-tie verdomme!

In de categorie ‘open vragen’ en bijbehorende free-format antwoorden gebeurde ook dit jaar van alles. Complimenten en feedback. Maar er komt heel nadrukkelijk een hoofdonderwerp naar voren: communicatie. Dat is natuurlijk ook wel een vrij breed fenomeen, maar het wordt specifieker. Zo wordt bijvoorbeeld het communiceren van en met het bestuur een aantal keer benoemd. Zowel het delen van beleid, als ook het (proces van het) maken van beleid, kan en mag vaker in samenspraak met leden.

Maar het vaakst benoemd is de, je zou het bijna denken, controverse tussen de ‘topsporter’ en de ‘recreatieve sporter’. Beide kampen zouden graag meer aandacht voor zichzelf zien en vragen het bestuur/de vereniging toch vooral niet door te slaan in de een of andere richting. Het feit dat we niet op een van beide takken van sport moeten focussen wordt dus zeer breed gedragen binnen de vereniging!

Andere benoemde onderwerpen en punten zijn onder andere de nieuwe MTB-training en -trainer (top!), spinning (‘blunder’), sociale activiteiten (meer), vrijwilligerstaken (beter uitleggen, meer mensen nodig), trainingsaanbod (alle niveaus blijven bedienen, ‘top’) en uitleg over trainingsschema’s en jaarplanning Hellas (FH: vraag het je trainer!!).

Inspiratie

Gelukkig is er ook zoveel moois en daar zijn we ons ook zeker van bewust. Gevraagd naar je inspiratie in het afgelopen jaar, een mens, een wedstrijd, een prestatie. Alles was goed. Van de concreet genoemde opties gingen Els Visser (30 stemmen), Jeroen Gijzen (19) en Jony Heerink (16) er met de eer vandoor.Maar in de optie ‘overigen’ werden er een aantal mensen (meerdere keren) expliciet benoemd. De ultieme eer natuurlijk. Komen ze:

– Nick Curry ‘omdat hij, wetende dat hij de eindstreep niet zou halen, toch bijna het IJsselmeer over zwom!’

– ‘Mijn CPH teamies’

– Koen Overmars

– Eline Koers ‘vanwege haar winst in de ICON 2018’

– Xander ‘geweldige loop- en trailruntrainer’

– ‘Ons loopgroepje tempo 42, super gezellig en we weten wat we aan elkaar hebben, inspireren elkaar, en motiveren elkaar om wedstrijden te doen, op naar een groepje hoger volgendjaar. Daarnaast is onze trainer Melvin super goed voor de groep, zijn gedegen voorbereiding, de aandacht die hij ons geeft zijn perfect.’

– Linda Schonewille

– Jacco Langerak ‘volhardend’

– Jacomina Eijkelboom ’11 rondjes eilanden…’

– Peter Vocking ‘en er toch weer voor gaan om naar Hawaï te doen’

– Coen (FH: Smiers?) ‘omdat hij mij getergd heeft door te zeggen dat prestaties uit het verleden niet meer tellen. Dus ik heb op basis daarvan nog niets gepresteerd’

– ‘Allemaal en alle enthousiaste trainingsmaatjes’

– Rick Linssen ‘Topprestatie op Hawaii’

– Daan de Groot (2x) ‘Mooie koersverhalen, nog mooiere prestaties’

– Thomas Sijtsma

– Nienke en Laura ‘die zo trouw naar hun 1e marathon hebben getraind’

Vrijwilligers

De vrijwilligerstaken kwamen al even aan bod, maar hadden ook hun eigen vraag en plaats. Wat zou jij graag (kunnen) doen bij Hellas? Ook hier kwam van alles langs. Veel invullers (25 stuks) doen al van alles voor en bij de vereniging. Anderen zien mogelijkheden achter de bar (7), in de kledingcommissie (4), als bestuurslid (3) of in de feestcommissie (2). Ook (een van) de technische commissies (4) en onze eigenste echte Triathlon Utrecht (9) kwamen er goed uit. Mooi was ook het hoge aantal mensen dat wel iets in het trainerschap ziet (10). In al deze gevallen: als je de functie nog niet al doet, vraag rond en meld je gewoon aan. Het wordt zeer gewaardeerd!

Dan waren er nog 42 mensen die zich liever niet vastleggen. Een drukke studie, een nieuwe baan of veel reizen zijn natuurlijk allemaal valide redenen om geen vaste vrijwilligersrol op je te willen nemen. Het tont ook aan dat er dus wel degelijk nog een enorm vrijwilligerspotentieel zit, binnen de vereniging. Blijf goed om je heen kijken naar de leukste bijdrage die je kan leveren, ook jullie houden deze club draaiende!

Wat een vreugde

“Mijn grote frustratie is dat ik al 18 jaar in baan 2 zwem en nooit niet mag meedoen met de echt belangrijke mensen. Maar gelukkig houden ze wel van me.”

Als je triatleten de ruimte geeft, ontstaat er ook écht iets! In de laatste vraag was het open huis. Zeg het maar, kom maar door. Heel veel optimisme, dankbaarheid en positiviteit. Dat kan aan de tijd van het jaar liggen, of aan de lavende werking van de taper, behandeltafel of kou. Ruimte voor dat compliment dat je niet zo snel maakt, omdat je elkaar ook weer niet elke dag tegenkomt: “Ik vind Hellas Triathlon een super vereniging, goed aanbod aan trainingen (al zie ik wel verbeter puntjes, zie eerdere opmerking), complimenten ook vooral aan het bestuur die ondanks dat ze dit zonder vergoeding doen uren en uren van hun prive tijd investeren in onze mooie club, echt top.” Ik vertaal dat maar even naar alle vrijwilligers. Al die tijd wordt opgemerkt, en soms ook benoemd…;)!

Brandende nieuwsgierigheid blijft er ook over, om mee te nemen naar 2019: “Dit veld is veel te klein voor al mijn ultrageheime Hellas-crushes. Jammer, ik had ze hier graag neergezet. Volgend jaar beter?”. Nemen we mee. Twee keer per jaar (i.p.v. één keer) een Hellasfeest? Gaat naar de feestcommissie.

Maar er wordt ook hier en daar een minder optimistisch gevoel gedeeld: “Heb in het verleden voldoende voor de club gedaan. Bovendien motiveert het eerder aangegeven gebrek aan aandacht voor de basisleden en overvloed aan privileges/aandacht voor divisie teams niet om mij opnieuw in te zetten voor de club.” Dit zijn per definitie vervelende gevoelens. Spreek er ook mensen op aan, zou ik zeggen. Liefst diegene die je er meer over kunnen vertellen of uitleggen.

Daar komt bij dat er in het nieuwe jaar een uitgebreidere enquête gaat komen, gericht op technische zaken. Trainingen, frequentie, inhoud, trainers, etc. Dit zal de perfecte gelegenheid zijn om zaken aan te kaarten en bespreken. Er kwam namelijk ook weer voldoende feedback binnen over trainingen en trainers. Alles wordt gedeeld, zo ook deze afsluiter: “Fantastisch dat er zoveel trainingsopties zijn. Wil ik graag ook benadrukken”.

Mocht je iets missen in dit stuk, of meer willen weten over de antwoorden, mail mij dan even. Ik deel het of help je graag: frank.heukels@gmail.com.