Norovirus oorzaak zieke triatlondeelnemers – uitslag onderzoek GGD

Bij het onderzoek van de ontlasting van zieke triatleten is het norovirus aangetoond. Daarnaast bleek dat onder de 239 van de 900 deelnemers die de vragenlijst in hebben gevuld hadden, er 80 (33% van de respondenten) klachten van braken, misselijkheid, buikpijn of diarree in de dagen na de triatlon.

 

ggdru-logo-klein9bcbe6

 

 

Bij 5 mensen is onderzoek gedaan in de ontlasting. Bij alle 5 de monsters werd het norovirus aangetroffen, dat een bekende veroorzaker is van maag/darmklachten in de algehele bevolking. Uit het vragenlijstonderzoek bleek dat zwemmen een verhoogde kans gaf op maag/darmklachten. Andere risicofactoren zijn niet naar voren gekomen. Een duidelijke bron of besmettingsroute konden we niet aantonen.

 

Wat is het norovirus?

Het norovirus veroorzaakt een voorbijgaande ontsteking van de darmen, is erg besmettelijk en geeft klachten die passen bij een ‘buikgriep’. De klachten duren gemiddeld 2 tot 3 dagen. Besmetting van anderen is tot 3 weken na het ontstaan van de klachten mogelijk via de ontlasting. Wilt u meer informatie lezen over het norovirus, kijk dan op deze website

 

Wat doet de GGD nu verder?

Met de resultaten van dit onderzoek hebben wij de verwekker kunnen achterhalen. Dit onderzoek is voor de GGD erg belangrijk geweest om de deelnemers een terugkoppeling te kunnen geven over wat de oorzaak van de klachten was. Ook hopen we zo kennis op te bouwen om in de toekomst duidelijke adviezen te kunnen geven aan organisaties die soortgelijke evenementen willen organiseren. We danken de organisatie en deelnemers daarom ook voor hun medewerking aan dit onderzoek.

 

Ook al hebben we niet aangetoond dat deze uitbraak is veroorzaakt door een virus in het water, vindt de GGD regio Utrecht het van belang te benadrukken dat dit evenement niet plaatsvond in officieel zwemwater. Dit betekent dat er altijd een verhoogd risico is op infecties. Indien u wilt weten waar gecontroleerd zwemwater is, kijk dan op www.zwemwater.nl