Triathlon Utrecht vindt zichzelf opnieuw uit

De Triathlon Utrecht was jarenlang een echte stadstriatlon. Een populaire bovendien: het parcours met veel draaien en keren langs iconische gebouwen trok elk jaar meer deelnemers. Toch begon het bij organisator Hellas Triathlon te wringen. De organisatie werd door een uitbreidende stad en allerlei grote bouwprojecten bijna een militaire operatie. Hellas ging weer op zoek naar het plezier en kwam in 2016 met een compleet vernieuwde wedstrijd. Dit jaar is er een teamwedstrijd aan het programma toegevoegd. ´We willen een relaxte festivalsfeer, geen geprop met fietsen.’
 
Triathlon-Utrecht-750x400

‘De wedstrijd barstte uit zijn voegen’, zegt Rowan van Rooij, voorzitter van de organisatiecommissie. ‘Na de finish moesten atleten snel hun fiets uit de wisselzone halen om ruimte te maken voor de fietsen van andere deelnemers. Alles moest snel, het was gehaast. Bovendien was er nauwelijks plek voor deelnemers om even rustig na te praten of lekker te relaxen.’

‘Ieder jaar werd het een grotere uitdaging om de triathlon rond te krijgen’, gaat hij verder. ‘In 2015 deden er bijna 1.000 atleten mee, we hadden maar liefst 250 vrijwilligers nodig. Het parcours werd een steeds ingewikkelder puzzel door alle omleidingen en werkzaamheden. Terwijl wij steeds meer ruimte nodig hadden, werden de mogelijkheden beperkter. Er moest iets veranderen.’

Behapbaar
Hellas keek uit naar een nieuwe locatie en legde drie opties voor aan de leden. De Strijkviertelplas stak er met kop en schouders bovenuit en in 2016 verhuisde de wedstrijd, weg uit het centrum van Utrecht. De nieuwe opzet werd een groot succes. De sleutel: eenvoud. ‘Het was allemaal een stuk behapbaarder’, vertelt Van Rooij. ‘Na afloop was de waardering van de deelnemers net zo hoog als vorige edities. En dat met 150 vrijwilligers in plaats van 250.’

Vindt hij het niet jammer dat de wedstrijd uit de stad vertrokken is? ‘Nee’, zegt hij. ‘Het werd tijd voor iets nieuws. We zetten nu veel meer in op gezelligheid en een relaxte sfeer, als een festival. We hebben daarbij met een schuin oog gekeken naar Het Rondje Eilanden, mede opgezet door een aantal van onze leden. Dat is vooral erg leuk, en groeit bovendien als kool.’

Betrokkenheid
De komende jaren wil de organisatie experimenteren met verschillende wedstrijdvormen. In 2017 biedt de Triathlon Utrecht een Teamwedstrijd aan, waarbij teams van vier personen een sprinttriatlon gezamenlijk afleggen. ‘Een testcase. Niet iedere wedstrijd geeft ruimte aan dergelijke races, zeker niet voor recreanten. Bij de divisie wedstrijden zie je teamwedstrijden al vaak terugkomen, maar wij willen deze concepten toegankelijk maken voor iedereen.’

De ambitie van de Utrechters is daarmee niet verdwenen. ‘We willen absolute topsport naar Utrecht halen, maar de sfeer terug in de wedstrijd heeft nu eerst onze prioriteit. Laagdrempelig en gezellig, daar gaat het nu om. De komende jaren gaan we stevig inzetten op niveau. Uiteindelijk willen we de Eredivisie binnenhalen.’

‘De Triathlon Utrecht werd jaren geleden in het leven geroepen omdat wij als Hellas graag deelnamen aan andermans races en iets terug wilden doen’, zegt Van Rooij. ‘Dat staat ook nu weer centraal. Niveau is mooi, maar betrokkenheid nog mooier. We doen het echt weer samen, de wedstrijd is weer van ons.’

Bronnen:
– Anne Hendriksen
Triathlon Utrecht