1e divisie Enschede heren: Volle bak racen! Door Koen Overmars

Op zondag 17 mei was de openingswedstrijd van de 1e divisie triathlon 2015. UT teamtriathlon, oftewel in de ochtend individueel een minitriathlon en ‘s middags een 1/8e teamtriathlon.

Dit jaar is er op vele fronten geïnvesteerd in de divisieteams van Hellas. De vernieuwde bioracer kleding kreeg complimentjes van de concurrentie en ook de extra zwemtrainingen gaven ons extra vertrouwen voor de wedstrijd. Maar toch was de spanning goed af te lezen van de koppies. Het moest wel even gebeuren en daarbij is teamtriathlon altijd afzien. Je pushed elkaar constant tot de limit en daarover. De opstelling was vandaag met Peter Vocking, Marco Glastra, Vincent Beijk en Koen Overmars.

De ochtend kan als volgt worden samengevat. Start, start, start, start, VOLLE BAK RACEN, finish, finish, finish, finish. Gelukkig had mylaps alles kunnen bijhouden.

Marco 14e in 23:04, Koen 15e in 23:06, Vincent 21e in 23:16 en Peter 54e in 24:17. Optellen, delen door 2 is 5e plek. Het blijkt echt een secondenspel te zijn en we konden daarom omhoog kijken. Groningen en Veenendaal zijn bereikbaar en staan binnen 10 en 30 seconden.

Tussen de series hadden we ongeveer 5 uur wachttijd. Deze tijd werd benut met eten, rusten, en de bespreking van de teamtactiek. Om 16.21.44 moesten we weer starten. Rare tijd zou je denken. Maar er werd gestart in een jachtstart met de werkelijke tijdsverschillen daartussen en wij hadden 1:44 achterstand op de koploper Twente. In deze serie gold: wie het eerst over de finish komt is ook winnaar overall.

Het zwemmen ging niet helemaal naar wens. Koen zwom redelijk volle bak, maar zag opeens een gaatje ontstaan, naar later bleek door kramp bij Marco. Het 2e gedeelte van de race hield Koen daarom iets in, wat niet nodig was geweest, de kramp was namelijk van korte duur. Ondertussen waren we bij het zwemmen inmiddels wel ingehaald door Argo. Niet getreurd, onze sterke punten moesten nog komen.

1e divisie Enschede heren fietsen

Fietsen dus! Kop over kop en vol gas. Na driekwart ronde werden we ingehaald door Cerberus in een bocht. En toen gebeurde het. De laatste man van Cerberus viel hard onderuit tussen ons team in. Wonder boven wonder kon er worden geremd en uitgeweken, maar de schrik zat er goed in. De ronde erna werd er even naar elkaar gekeken, maar vervolgens ging het sportieve gevecht met Cerberus weer verder.

1e divisie Enschede heren lopen

Uiteindelijk kwamen we maar net voor hun drietal in het Parc Fermee. Koen had een snelle wissel en begon alvast te lopen wetende dat de snellere Marco en Vincent hem toch gingen inhalen. Peter zat te stoeien met z’n helm en moest daarom een gaatje laten. Vervolgens ging het gas er vol op. Marco en Vincent hadden de kracht om Koen te duwen waardoor ze zo snel mogelijk als drietal over het parcours gingen. Cerberus werd achter ons gelaten en Argo werd achterhaald. Op het laatst kwam Kijani zelf nog in zicht, maar het parcours was te kort om hen echt in te halen. Resultaat een consolidatie van de 5e plek van de ochtend.

Al met al een goed resultaat en tevreden over de dag. Volgende wedstrijd is een stayer sprint in Almere op 7 juni. Game on!

Bekijk hier de uitslagen

Noot van de redactie: naast het mooie resultaat van Heren 2 waren er in Enschede ook nog mooie resultaten van Dames 2 (2e plek) en Heren 4 (2e plek). Ook Anne Stellaard pakte een tweede plek in de individuele serie. Met totaal meer dan 35 Hellas atleten weer een mooi visitekaartje!